Sözleşmenin fotokopisi geçerli midir?
Gerçek bir imzayı fotokopiye aktarmanın çeşitli yolları vardır. Mevcut uygulamaya ve Yargıtay kararına göre, fotokopilerden imzaları doğrulamak mümkün değildir.
Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Notersiz yapılan sözleşme geçerli mi?
Noter olmadan akdedilen bir gayrimenkul satın alma sözleşmesi genellikle geçerli bir sözleşme olarak kabul edilmez. Bu sözleşmenin geçerlilik koşullarındaki en önemli unsur, sözleşmenin şeklidir. Sözleşmenin resmi formda olması ve noter tarafından imzalanması vurgulanır.
Sözleşmenin geçerlilik şartları nelerdir?
İçeriği hukuka veya genel ahlaka aykırı olan sözleşmeler geçersiz sayılır. Ayrıca, bir sözleşmenin geçerli olması için, sözleşme taraflarının niyet beyanlarının karşılıklı ve birbirleriyle tutarlı olması gerekir. Örneğin, mal satın alma sözlü bir sözleşmedir.
A4 kağıdına yazılan sözleşme geçerli mi?
Sözleşme A4 kağıdının bir yüzüne basılmalıdır. Ön ve arka yüzüne basılan sözleşmeler imza için açılamaz. Her sayfa paraflanmalıdır.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmesinin bir hükmü var midir?
Genel kural. MADDE 12 – Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda başka türlü düzenlenmedikçe herhangi bir şekle tabi değildir. Geçerlilik şekli, ilke olarak, kanunda sözleşmeler için öngörülen şekildir. Belirlenen şekle uyulmadan yapılan sözleşmeler geçersizdir.
Elle yapılan sözleşme geçerli mi?
Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi belirtilmediği sürece herhangi bir forma bağlı değildir. Kanundan kaynaklanan form türleri, adi yazılı form, resmi form ve sözlü formdur. Sözlü form yalnızca evliliklerde ve sözlü vasiyetnamelerde kullanılır.
Sözleşme nasıl hükümsüz olur?
Madde 27 – Emredici kanun hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin ayrı ayrı hükümlerinin geçersizliği, diğer hükümlerin geçerliliğini etkilemez.
Kişiler arasında yapılan sözleşme geçerli midir?
Hukuk düzeninin sınırları içinde, sözleşme tarafları, kanunun öngördüğü özgürlükler çerçevesinde sözleşmenin konusunu kendi takdirlerine göre belirleyebilirler. Her iki tarafça akdedilen sözleşme, emredici hukuk hükümlerine, genel ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olmamak şartıyla geçerlidir.
Islak imza olmayan sözleşme geçerli mi?
Hazırladığınız sözleşmede tarafların imzaları yoksa sözleşmenizin hiçbir hükmü olmayacaktır, birçok Yargıtay kararında olduğu gibi. Bu nedenle sözleşmeleri ıslak imza ve mavi tükenmez kalemle imzalamanız önerilir.
Bir sözleşme imzalarken nelere dikkat edilmeli?
Özetle, sözleşme hazırlanırken sözleşme başlığı, tarihi, konusu, taraflar, sözleşme özeti, şekil şartları, damga vergisi, cezai şart, onay belgeleri ve vekâletnameler, mahkemenin yetkisi, sözleşmenin uzatılması, teminat, devir yapılmaması gibi hususlara dikkat edilmesi esastır.
Resmi şekil şartı nedir?
Kanunla belirlenen şekil şartı tarafların iradesine bağlı olmayıp, taraflarca sıkı bir şekilde uyulması gereken bir şekil şartıdır. Daha önce de belirtildiği gibi, gayrimenkul satın alma sözleşmeleri ancak bu şekil şartına uygun olarak akdedildiği takdirde geçerlidir.
Sözleşmenin geçersizlik nedenleri nelerdir?
TBK m. 27/I maddesine göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olan veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.” Fesih sebepleri TBK’da dört ayrı hükümde düzenlenmiştir. Bu sebeplerden üçü irade bozuklukları ile ilgilidir.
Hangi sözleşmeler geçersizdir?
Buna göre emredici hukuk hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olan veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak batıldır. Başka bir deyişle, bu tür sözleşmeler yapılamaz ve yapılsa bile geçersizdir.
Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?
TBK m. 83 ff. maddelerinde düzenlenen ifa da fesih sebebidir. Borcun feshi sebepleri genellikle “sakatlama (sözleşmenin ihlali)”, “geri alma”, “fesih”, “geri satın alma”dır; hata, aldatma ve korkutma gibi sebeplerde ise “iptal”den söz edilir.
Fotokopi evrak delil sayılır mı?
Berkin, Usul, s.801; Kuru, s. 1590; Konuralp, Kanıt Başlangıcı, s. 111-112; Tiftik, s.245; Pekcanitez, S.
Kontratın fotokopisi geçerli mi?
27. Son olarak, aslı bulunan bir belgenin varlığında fotokopisi bulunan belgeye itibar edilemeyeceği gibi, aslı ile fotokopisi bulunan belge arasında fark bulunması halinde aslı esas alınmalıdır.
Fotokopi imza geçerli mi?
Fotokopisi çekilmiş bir belge üzerinde imza doğrulaması yapılamaz ve fotokopisi çekilmiş belge üzerinde hazırlanan rapor karara esas teşkil edemez. Mahkeme davalıya senetlerin asıllarının nerede olduğunu açıklamalı ve senetlerin asılları getirilmeli ve sunulmalıdır.
Sözleşme aslı gibidir nasıl yapılır?
“İstenen belgenin aslı getirildiği takdirde, belgenin fotokopisi, doğruluğunun tespiti yapıldıktan sonra yetkili memur tarafından isim ve ünvan yazılarak onaylanacaktır.”
Tavsiyeli Bağlantılar: Gebelik Varsa Akıntı Nasıl Olur